Åklagarmyndigheten Åklagarmyndigheten
Tillbaka till lediga tjänster

Intresseanmälan: Europeisk åklagare

European Public Prosecutor’s Office (Eppo) söker en Europeisk åklagare. Anmäl ditt intresse här.

Diarienummer

ÅM2024-1239

Anställningsform

Heltid

Sista ansökningsdatum

2024-05-06

Tillträde

Enligt överenskommelse

Arbetsplats

Luxemburg

Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att förbereda en anslutning till European Public Prosecutor’s Office (Eppo). Nominering av kandidater för anställning vid Eppo sker om Sverige ansluter sig till Eppo.

 

Om Eppo

Eppo är en oberoende åklagarmyndighet inom EU som ansvarar för att utreda och lagföra brott mot EU:s finansiella intressen såsom bedrägerier, omfattande momsbedrägerier, penningtvätt, korruption etc.

Eppo verkar som en myndighet på central nivå och på decentraliserad nivå. Den centrala nivån består av ett centralt åklagarkontor förlagt till Luxemburg. Det centrala åklagarkontoret består av den europeiska chefsåklagaren och europeiska åklagare från alla medlemsstater. Dessa bildar också ett kollegie som ansvarar för Eppos strategiska ledning. Vid det centrala åklagarkontoret finns också olika supportfunktioner (teknisk, rättslig m.m.). Den decentraliserade nivån består av europeiska delegerade åklagare, som ska vara placerade i medlemsstaterna. De nationella myndigheterna ska aktivt bistå och stödja Eppo:s utredningar och lagföring.

 

Arbetsuppgifter

De europeiska åklagarna ska vara anställda av och utföra arbete endast för Eppo. De arbetsuppgifter som åligger en europeisk åklagare framgår av Rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017.  

  • De europeiska åklagarna ska, på den permanenta avdelningens vägnar och i enlighet med eventuella instruktioner från den, övervaka utredningar och lagföring som de europeiska delegerade åklagare som handlägger ärendena i ursprungsmedlemsstaten ansvarar för.
  • De europeiska åklagarna ska lägga fram sammanfattningar av ärenden de har övervakat och förslag till beslut som ska fattas av den permanenta avdelningen.
  • De europeiska åklagarna ska fungera som sambandsmän och informationskanaler mellan de permanenta avdelningarna och de europeiska delegerade åklagarna i sina respektive ursprungsmedlemsstater.
  • De europeiska åklagarna ska kontrollera genomförandet av Eppos arbetsuppgifter i sina respektive medlemsstater i nära samråd med de europeiska delegerade åklagarna. I de fall där Eppo utövar sin behörighet kommer myndigheten att ha det yttersta ansvaret för de utredningar, åtgärder och lagföringar som åklagarna genomför, eftersom åklagarna agerar på Eppos vägnar.

 Anställningen medför resor.

Arbetsspråket är engelska.

 

För uppdraget som Europeisk åklagare krävs att du

  • vid tidpunkten för nominering är anställd vid svenskt åklagarväsende eller domstolsväsende
  • har mycket väl vitsordad skicklighet och mycket gedigen erfarenhet som åklagare och av åklagarverksamhet
  • har erfarenhet av omfattande och komplexa utredningar inom ekonomisk brottslighet
  • har mycket väl vitsordad skicklighet och gedigen erfarenhet av utredningar med internationellt straffrättsligt samarbete
  • har mycket hög rättslig kompetens
  • har god förmåga att arbeta i internationell miljö där det ställs krav på flexibilitet och anpassningsförmåga till olika kulturer och rättsliga system
  • har kännedom om EU och dess institutioner/styrning
  • har utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i engelska
  • har god förmåga till samarbete och att bygga relationer med interna och externa samarbetspartners
  • har omvittnat stark integritet
  • har helhetssyn
  • har mycket gott omdöme
  • har god initiativförmåga

Det är meriterande med

  • erfarenhet av att arbeta i internationella organisationer
  • kännedom om andra rättssystem än det svenska
  • erfarenhet av att leda åklagares arbete

 

Om anställningen

Tidsbegränsad anställning

Du anställs av Eppo under en tidsperiod om sex år.

 

Placeringsort

Din placeringsort kommer att vara Luxemburg.

Förslag till nomineringar och nomineringar kan inte överklagas.

 

Din intresseanmälan

Intresseanmälan görs i vårt rekryteringssystem där du bifogar ett CV och ett personligt brev där du beskriver arbetsuppgifterna i dina anställningar. I det personliga brevet beskriver du på vilket sätt din erfarenhet som åklagare motsvarar kraven i annonsen och en motivering till varför du anmäler intresse för uppdraget. Du ska bifoga vitsord från din nuvarande chef samt de vitsord i övrigt som du önskar åberopa. Vitsorden ska beskriva din skicklighet och erfarenhet av de i annonsen angivna kraven Muntliga referenser kan komma att inhämtas från nuvarande eller tidigare chef.

Om du nomineras kommer du att behöva skriva ett CV med sökmotivering på engelska enligt en mall som du får av chefsrekryteraren.

 

Om nomineringsprocessen

Det kommer att göras ett urval bland de sökande som därefter kallas till intervju. Efter intervjuerna väljs tre sökanden som riksåklagaren föreslår för regeringen.

Regeringen nominerar dessa till EU som tillsätter en panel för intervjuer av de nominerade kandidaterna. Intervjuer sker på engelska vid ett fysiskt möte. EU:s rekryteringspanel utvärderar kandidaterna och lämnar ett utlåtande till Rådet som väljer en av kandidaterna för tidsbegränsad anställning som Europeisk åklagare.

Åklagare som föreslås för nominering förväntas avsätta tid för förberedelser såsom att sätta sig in i Eppos uppdrag och samarbetspartners, om EU:s organisation m.m.

 

Lön och anställningsvillkor

Lönen betalas av Eppo.

Eppo ersätter för medföljande familj.

Du kan läsa mer om Eppo här https://www.eppo.europa.eu/en


Tillbaka till lediga tjänster Skriv ut