Åklagarmyndigheten
Tillbaka till lediga tjänster

Intresseanmälan: Åklagare till åklagarpoolen

Åklagarmyndigheten söker åklagare som är beredda att inom de närmaste 1,5 åren åka på utlandsuppdrag i ett år.

Diarienummer

ÅM2024-185

Varaktighet

Särskild visstidsanställning

Anställningsform

Heltid

Sista ansökningsdatum

2024-12-31

Tillträde

Enligt överenskommelse

Åklagarmyndigheten har i uppdrag av regeringen att bidra till internationell civil krishantering och utvecklingssamarbete. Myndigheten har upprättat en expertgrupp med särskilt utvalda åklagare som är lämpade för att utföra sådana internationella uppdrag (Åklagarpoolen för internationella insatser).

Dina arbetsuppgifter

Du som ingår i åklagarpoolen kan få möjlighet att arbeta i internationella insatser inom internationell civil krishantering och utvecklingssamarbete. Det avser ofta uppdrag som expert eller rådgivare i arbetet med uppbyggande eller utveckling av i första hand åklagarverksamheten i mottagarlandet. Det finns också insatser som avser hela eller delar av rättskedjan.

Att ingå i åklagarpoolen innebär att du med relativt kort varsel från att du antas i poolen förväntas vara beredd att ansöka om och med några månaders varsel åka på internationella uppdrag, som kan pågå i tolv månader med möjlighet till förlängning. Medlemmar i åklagarpoolen nomineras till internationella uppdrag som ofta söks i konkurrens med kandidater från andra länder. Att ingå i åklagarpoolen medför således ingen garanti för att få utlandsuppdrag.

Under de senaste åren har Åklagarmyndigheten haft åklagare placerade på längre uppdrag i EU-missioner i Kosovo (EULEX Kosovo), Ukraina (EUAM Ukraina), Palestina (EUPOL COPPS) samt vid EU-delegationen i Tirana, Albanien. De uppdrag som kan komma ifråga under 2024 är framförallt EU-ledda uppdrag i Ukraina och Palestina. För dem som har tidigare erfarenheter av att arbeta med civil eller militär krishantering kan också uppdrag i Bryssel komma ifråga. Även FN-uppdrag i olika delar av Afrika samt vid UNITAD Irak (som arbetar med insamling av bevisning för krigsbrott) kan vara aktuella Du har alltid möjlighet att välja vilka länder som du är intresserad av att åka på uppdrag till.

De åklagare som ingår i poolen deltar i ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte och erhåller inför ett internationellt uppdrag en grundläggande utbildning för utlandstjänst samt uppdragsspecifik utbildning. Fortsättningsutbildning i språk kan erbjudas när det bedöms nödvändigt (t.ex. franska inför uppdrag i fransktalande länder).

Vi söker åklagare med olika profiler och specialistinriktningar och som

  • har arbetat som åklagare i minst fem år (undantag kan göras i vissa fall om man har annan relevant erfarenhet)
  • kan tala och skriva flytande engelska
  • har körkort för manuellt växlad bil.

I arbetet ligger att kunna ta utmaningar och se möjligheter men också att vara realist. Ett arbete i utlandsuppdrag kräver som regel gedigna åklagarkunskaper men också en förmåga att kunna tillämpa ett helikopterperspektiv på ett lands rättsväsende.

Vi söker åklagare med följande egenskaper och förmågor

  • har stor personlig mognad
  • är uthållig
  • har ett gott omdöme
  • har hög integritet
  • har en god samarbetsförmåga
  • är stresstålig
  • är intresserad av samhällsfrågor och av internationellt arbete

Det är även meriterande med

  • erfarenhet av att utbilda
  • internationell relevant yrkestjänstgöring
  • erfarenhet av längre eller kortare uppdrag eller studier i andra länder
  • erfarenhet av att hantera brott med internationella kopplingar
  • erfarenhet av arbete vid Huvudkontoret eller Utvecklingscentrum

Du är välkommen att kontakta Lina Bernmark, rekrytering, eller Linda Billfalk Åkerlund, chef för internationell samordning och utveckling, om du har några frågor.

Uppdragen gäller endast för åklagare och det finns inte möjlighet att ta med familjemedlemmar som medföljande.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass och därmed sker säkerhetsprövning med registerkontroll. Svenskt medborgarskap är ett krav för denna anställning.

Välkommen med din intresseanmälan!

 


Tillbaka till lediga tjänster Skriv ut