Intresseanmälan till Åklagarpoolen

 
 

Varaktighet

Visstidsanställning
 

Anställningsform

Heltid
 

Sista ansökningsdatum

2021-12-31
 

Tillträde

enligt överenskommelse
 

Kontakter

Linda Billfalk Åkerlund, chef internationell samordning och utveckling
Tel: 010-562 50 31

Pernilla Adolfsson, facklig kontaktperson ST
Tel: 010-562 58 95

Rose Wotley, personalspecialist
Tel: 010-562 50 73

Ansök här!

ÅM2021-672

Åklagarmyndigheten söker åklagare som är beredda att inom det närmaste året åka på uppdrag i ett år.

Åklagarmyndigheten har i uppdrag av regeringen att bidra till internationell civil krishantering och utvecklingssamarbete. Myndigheten har upprättat en expertgrupp med särskilt utvalda åklagare som är lämpade för att utföra sådana internationella uppdrag (Åklagarpoolen för internationella insatser).

Dina arbetsuppgifter
Du som ingår i åklagarpoolen ska kunna arbeta i internationella insatser inom internationell civil krishantering och utvecklingssamarbete. Det avser ofta uppdrag som expert som ger stöd i uppbyggande eller utveckling av i första hand åklagarverksamheten i mottagarlandet. Det finns också insatser som avser hela eller delar av rättskedjan.

Att ingå i åklagarpoolen innebär att du med relativt kort varsel från att du antas i poolen förväntas vara beredd att ansöka om och med några månaders varsel åka på internationella uppdrag, som kan pågå i tolv månader med möjlighet till förlängning. Medlemmar i åklagarpoolen nomineras till internationella uppdrag som ofta söks i konkurrens med kandidater från andra länder. Att ingå i åklagarpoolen medför således ingen garanti för att få åka på uppdrag.

Under de senaste åren har Åklagarmyndigheten haft åklagare placerade på längre uppdrag i EU-missioner i Kosovo (EULEX Kosovo), Ukraina (EUAM Ukraina), Palestina (EUPOL COPPS) samt vid EU-delegationen i Tirana, Albanien. De uppdrag som kan komma ifråga under 2021 - 2022 är framförallt EU-ledda uppdrag i Kosovo, Ukraina och Palestina. För dem som har tidigare erfarenheter av att arbeta med civil eller militär krishantering kan också uppdrag i Bryssel komma ifråga. Även FN-uppdrag i olika delar av Afrika och vid högkvarteren i New York kan bli aktuella på sikt. För åklagare med erfarenhet av att arbeta med krigsbrott eller terroristbrott kan även uppdrag i andra länder än de nämnda vara aktuella. Du har alltid möjlighet att välja vilka länder som du är intresserad av att åka på uppdrag till.

De åklagare som ingår i poolen deltar i ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte och erhåller inför ett internationellt uppdrag en grundläggande utbildning för utlandstjänst samt uppdragsspecifik utbildning. Fortsättningsutbildning i språk kan erbjudas när det bedöms nödvändigt (t.ex. franska inför uppdrag i fransktalande länder).

Vi söker åklagare med olika profiler och specialistinriktningar och som

 • har arbetat som åklagare i minst fem år (undantag kan göras i vissa fall om man har annan relevant erfarenhet)
 • kan tala och skriva flytande engelska
 • har körkort för manuellt växlad bil.

I arbetet ligger att kunna ta utmaningar och se möjligheter men också att vara realist. Ett arbete i utlandsuppdrag kräver som regel gedigna åklagarkunskaper men också en förmåga att kunna tillämpa ett helikopterperspektiv på ett lands rättsväsende.

Vi söker åklagare med följande egenskaper och förmågor

 • har stor personlig mognad
 • är uthållig
 • har ett gott omdöme
 • har hög integritet
 • har en god samarbetsförmåga
 • är stresstålig
 • har förmåga att arbeta i en multikulturell miljö
 • är intresserad av samhällsfrågor och av internationellt arbete
 • är intresserad av att bygga nätverk
 • har erfarenhet av att utbilda
 • har erfarenhet av att arbeta i projekt
 • har internationell relevant yrkestjänstgöring
 • har erfarenhet av längre eller kortare uppdrag eller studier i andra länder
 • har erfarenhet av att hantera brott med internationella kopplingar

Du är välkommen att kontakta Linda Billfalk Åkerlund eller Rose Wotley om du har några frågor.

Uppdragen gäller endast för åklagare och myndigheten ersätter och ansvarar inte för medföljande familjemedlemmar. Security Clearance är ett krav från mottagarorganisationerna och görs alltid innan man skickas ut på uppdrag, vilket innebär att säkerhetsklassning med bakgrundskontroll kommer att göras.

Välkommen med din intresseanmälan!

 

 
 
 

Vill du att varje dag ska vara den viktigaste?

Vi spelar en central roll i att upprätthålla rättssäkerheten i vårt samhälle. Gå in på www.aklagare.se och läs mer om vår spännande verksamhet.