Åklagaraspirant/Extra åklagare

 
 

Tillträde

Efter överenskommelse
 

Kontakter

Anna Rangborg Område Väst och Bergslagen anna.rangborg@aklagare.se
Tel: 010-562 59 75

Emma Berge, facklig kontaktperson Saco-s
Tel: 010-562 63 33

Emma Lomstedt Område Stockholm emma.lomstedt@aklagare.se
Tel: 010-562 50 33

Josefine Henäng Område Stockholm och Nord josefine.henang@aklagare.se
Tel: 010-562 50 42

Linn Madsen Område Syd linn.madsen@aklagare.se
Tel: 010-562 59 41

Pernilla Adolfsson, facklig kontaktperson OFR/S
Tel: 010-562 58 95

Sofia Forsberg, temledare rekrytering
Tel: 010-562 56 66

Ansök här!

Åklagarområden vi rekryterar till våren 2020:

 • Syd (Karlskrona, Kalmar)
 • Väst (Skövde, Uddevalla, Borås, Halmstad och Göteborg)
 • Öst (Eskilstuna, Norrköping, Nyköping)
 • Bergslagen (Falun, Örebro, Karlstad)

Dina arbetsuppgifter

Åklagarmyndigheten söker dig som vill ha en central roll i brottsbekämpningen. Som åklagare använder du rättspraxis i teori och praktik under stort eget ansvar och i samarbete med andra.

Arbetsuppgifter i huvudsak:

 • Leda förundersökningsarbete
 • Utreda brott i samarbete med polisen
 • Fatta beslut i åtalsfrågan
 • Framträda i domstol
 • Ha kontakt med brottsoffer

Vi erbjuder utvecklande och varierande arbetsuppgifter med goda karriär- och utvecklingsmöjligheter samt flexibla arbetstider. Från den första arbetsdagen erbjuder vi kontinuerlig kompetensutveckling.

Dina kvaliteter och kvalifikationer

Du måste vara:

 • Svensk medborgare
 • Notariemeriterad jurist från tings- eller förvaltningsrätt

För att anställas som extra åklagare ska du dessutom ha erfarenhet från annat kvalificerat juridiskt arbete, här avses i första hand assessorer och advokater eller annan juridisk erfarenhet från arbete med brottmål.

Som person ser vi gärna att du:

 • Har ett stort intresse för straff- och processrätt
 • Är juridiskt skicklig
 • Har en god förmåga att leda och samarbeta
 • Är drivande, kan prioritera och fatta självständiga beslut
 • Är stabil med gott omdöme

Det är meriterande med goda språkkunskaper.
Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Antagningsförfarandet

Under tiden som åklagaraspirant har du en provtjänstgöring på minst 9 månader, därefter följer en tillsvidareanställning. Anställs du som extra åklagare har du en visstidsanställning på minst 12 månader.

Tester förekommer i rekryteringsprocessen.

I Åklagarmyndighetens rekryteringsprocess genomförs säkerhetsprövning av de sökande. Vidare information om vad säkerhetsprövningen innebär finns på Åklagarmyndighetens hemsida.
På grund av arkivbestämmelser sparar vi ansökningar i två år. När du ansöker kommer dina personuppgifter att behandlas enligt offentlighetsprincipen samt dataskyddsförordningen. När du skickar din ansökan till oss, samtycker du till detta.

Du lägger in din profil i vår databas via länken "Skicka ansökan". Du anger själv i ansökan vilken region eller vilka orter du är intresserad av. Intresseanmälningar behandlas löpande. Vårt rekryteringsbehov och antal sökande som åklagaraspiranter/extra åklagare varierar över tid och ser olika ut i landet. Det kan i och med detta ta längre eller kortare tid innan vi tar en närmare kontakt med dig ifall du blir aktuell för en tjänst. Vi kan även komma att annonsera till specifika orter, bevaka vår hemsida. Vi tar bort din intresseanmälan efter 3 år om du inte själv har uppdaterat eller valt att ta bort din ansökan.

Välkommen med din intressanmälan!

Åklagarmyndigheten som arbetsgivare

Som en del av Åklagarmyndigheten får du över 1 400 kollegor över hela landet. Vi har en central roll inom rättsväsendet och bidrar alla till att upprätthålla rättssäkerheten i vårt samhälle – oavsett vilka våra arbetsuppgifter är. Det gör varje dag till den viktigaste.

Du möter en modern och platt organisation där vi hjälps åt över kompetensgränserna.Vi är övertygade om att olikheter berikar och strävar därför efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Här får du vara delaktig i en spännande vardag och möjlighet till balans mellan arbete och fritid.

 

 
 
 

Vill du att varje dag ska vara den viktigaste?

Vi spelar en central roll i att upprätthålla rättssäkerheten i vårt samhälle. Gå in på www.aklagare.se och läs mer om vår spännande verksamhet, personligheterna vi söker och de karriärvägar som öppnas.